Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!

Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!

A bélflóra egyensúlyának felborulása összefüggésbe hozható a pajzsmirigy betegségekkel, mint a Hashimoto thyreoditis és a Basedow-kór. Továbbá összefügg a lisztérzékenységgel és a nem cöliákiás gluténérzékenységgel is.

A kapcsolat pedig onnan ered, hogy a bélflóra és a bélnyálkahártya állapota befolyásolja a tápanyagok megfelelő felszívódását. Mint minden szervünknek, a pajzsmirigynek is szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és sok egyéb mikro és makro tápanyagra, hogy megfelelően tudja ellátni a feladatát.

Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!
women cradling her internal organs / intestines

Amikor emésztési zavar áll fenn és gond van a bélflórával, minden esetben fontos ezeknek a kezelése a pajzsmirigy megfelelő működésének érdekében, mivel ez kihat a menstruációs ciklusra is.

A bélrendszerben a vastagbélben található a legnagyobb számú mikroorganizmus. Ha ezek egyensúlyban vannak, akkor számos olyan funkciót látnak el, amelyek jótékony hatással vannak ránk, pl.: vitaminokat termelnek (K- és egyes B-vitaminokat), segítik az emésztést, a tápanyagok felszívódását, szabályozzák az immunválaszt, sőt, még a kedélyállapotunkra is hatással vannak.

A rostokban és probiotikumokban gazdag étrend javítja a bélflóra összetételét is, mivel a mikroorganizmusok a rostok erjesztésekor olyan anyagokat termelnek, mint a buritát, ami serkenti az immunválaszt és csökkenti a gyulladást a szervezetünkben.

A bélflóra segít a homeosztázis szabályozásában és az immunitás kialakításában.

A bél, egészséges állapotában mindig rendelkezik bizonyos fokú áteresztőképességgel, mivel a tápanyagokat át kell engednie. Azonban különböző tényezők során ez az áteresztőképesség fokozódik és olyan anyagok is kikerülhetnek a keringésbe, amelyeknek nem szabadna és az immunrendszer ellenséges behatolóként tekint rájuk.

Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!
Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!

Lássuk, hogyan hat a bélflóra zavara a pajzsmirigy egészséges működésére:

Ha a bél áteresztő képessége fokozódik és kikerülnek egyéb anyagok is a keringésbe, amiknek nem kellene, az immunrendszer aktivációját váltja ki. Kialakul a diszbiózis, a tápanyagok felszívódása csökken. A gyulladáscsökkentő molekulák mennyiségének növekedése megy ezzel végbe párhuzamosan, illetve közben a T4-et T3-má alakító enzimek aktivitása is csökken.

Egy ördögi körnek tűnik, de ne aggódj, nem végzetes, nagyon sok esetben helyre lehet hozni!

Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!
Mi köze a bélflórádnak a rendszertelen ciklusaidhoz? Tudd meg most!

Nézzük meg, hogy milyen tápanyagok fontosak a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez:

 • Jód: A pajzsmirigyhormonok szintézisében alapvető fontosságú. a jód felszívódását csökkentik a goitrogének, amelyek szintén hatással vannak a pajzsmirigyhormonok szintézisére.
 • Vas: Fontos szerepet tölt be számos élettani funkcióban. A jód felszívódásához is szükség van rá, illetve a pajzsmirigyhormonok termelődésében is kulcsszerepe van.
  A vas felszívódását csökkentik az olyan emésztési zavarok, mint az alacsony savtermelés, a diszbiózis, a bélnyálkahártyát károsító rendellenességek, mint a lisztérzékenység és a gyulladásos bélbetegségek.
  A vashiány csökkenti az oxigénszállítást és káros hatással van a pajzsmirigy-peroxidás (TPO) enzimre, ami fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok létrejöttében, emiatt pedig hozzájárul a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez, raktározódásához és kiválasztásához.
 • Szelén: Alapvető fontosságú tápanyag a pajzsmirigy egészséges működéséhez és az immunrendszer normális működéséhez. A szelénhiány csökkenti a pajzsmirigyhormonok termelődését.
 • Cink: A cinkhiány hatással van a TRH, TSH, T4 és T3 termelődésére és más, immunrendszerrel kapcsolatos funkcióján túl, befolyásolja a T3-nak a receptorokhoz való kötődését is.
 • D-vitamin: Elősegíti az immunválasz modulálását. Az autoimmun pajzsmirigyzavarok esetén meg kell vizsgálni a D-vitamin szintjét és pótolni kell, ugyanis autoimmun betegségek esetén nagyon gyakori a D-vitamin hiánya.
 • A-vitamin: Ez egy antioxidáns, ami segít, hogy a T3 kifejtse a sejtekre gyakorolt hatását.
 • L-tizorin: Ez egy olyan aminosav, aminek az előállítására a szervezetünk is képes. Része a pajzsmirigy által termelt tiroglobulin nevű fehérjének.
 • A pre- és probiotikumok gondozzák az egyéb funkcióik mellett az immunrendszert és a tápanyag-felszívódást befolyásoló bélflórát.

Hogy kinek milyen a tápanyag ellátottsága, van-e egyéni érzékenysége, allergiája, az mindig egyéni. Éppen ezért, a pajzsmirigy zavarától és annak okaitól függően mindig egyéni, hogy az életmódváltását honnan és hogyan tudja elkezdeni.

Ha személyre szabott segítségre van szükséged, várlak szeretettel egy Konzultációra!

Gyere és tarts velem itt is:

TikTok, Instagram, Facebook, Youtube.

Iratkozz fel itt a Billings Ovulációs Módszer Ismertető előadáshoz!

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket a feliratkozással!

Szóljon hozzá!