Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakran riogatnak a goitrogén élelmiszerek veszélyével? De mik is azok a goitrogén élelmiszerek és miért pont a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, stb. érintettek, amikor idáig azt gondoltad, hogy ezek az élelmiszerek egészségesek?

A goitrogén ételek olyan, antitápanyagokat tartalmazó élelmiszerek, amik csökkentik a jód felszívódását a pajzsmirigysejtekbe. A goitrogének különböző mechanizmusokon keresztül csökkentik a jód felszívódását, ez pedig zavarokhoz vezethet a pajzsmirigy működésében. Csökkentik a TPO aktivitását, ennek következtében pedig a pajzsmirigyhormonok szintézisét is. Különösen oda kell figyelni azokra, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek és ki vannak téve a jódhiány kockázatának is.
A következő élelmiszerek tartalmaznak goitrogéneket:
- brokkoli
- kelbimbó
- karfiol
- repce
- káposzta
- manióka
- mustár
- fehérrépa
- bambuszrügy
- bab
- pörkölt diófélék
Viszont! Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az élelmiszereket el kellene hagyni és ne fogyaszthatnád, sőt! Ezek az élelmiszerek se nem károsak se nem egészségtelenek! Nyugostan fogyaszthatod őket, sőt, javaslom, hogy minél többször és rendszeresen fogyaszd őket. Egy dologra érdemes odafigyelned, amikor erről a listáról válogatsz: bő vízben főzd meg őket, majd a főzővizet öntsd le. A száraz hüvelyeseket természetesen áztasd be a főzés előtt.

Egészséges pajzsmirigy esetén és megfelelő jódbevitelt biztosító étrend mellett pedig bátran fogyasd különféle formában a goitrogén élelmiszereket is, hiszen a keresztesvirágú zöldségek nagyon fontos tápanyagokat tartalmaznak, amire a szervezetednek szüksége van!
Ha egyéni érzékenységed vagy allergiád van és nem tudod hogyan készítsd el az ételeidet vagy hogyan állítsd össze az étrendedet, akkor várlak szeretettel egy Konzultációra!
Gyere és tarts velem itt is: