Vegán áfonyás sajttorta

Bazsinak a harmadik szülinapi mini bulijára készült. Szeretek ilyenkor valami olyasmivel készülni, ami a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készül, mivel gyerekek jönnek, ők fogják megenni, nekik készül.

A legtöbbször körbekérdezem a szülőket, hogy nem érzékeny-e valamelyik gyerek valamire, de így is próbálok olyat készíteni, amitől biztosan semmilyen bajuk nem lesz. Ne nálunk legyen már rosszul egy gyerek se, pont a buli közepén Pünkösd hétfőn... :D

Az alap receptet egy Facebook csopotrban láttam. Nem saját recept volt, hanem tovább osztva, ezért sajnos nem tudom ki lehet az eredeti "feltaláló", de nagyon sok hasonló recept kering már a neten.

Én extra rohanásban készítettem el, mert előtte sétáltunk és későn értünk haza. Itthon még pakolni kellett, vacsoráztatni, aztán fürdetés és meseolvasás, közben meg egy laza szülinapi torta... :D

Úgyhogy a kapkodás miatt sok dolgot másként csináltam, már rutinból, így megalakult a saját verzióm erre a receptre.

vegán áfonyás sajttorta

Lássuk is a receptet!

    Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 200g mandula vagy bármilyen más maggal is működik
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 200g datolya (nálam ebből valamennyi mazsola volt)
  • A "sajt" krémhez:

  • 200g kesudió, előtte beáztatva kb. 2-3 órára
  • 1 citrom leve (a héját ne használd fel, max, ha bio a citrom!)
  • 200ml kókusztej vagy kókusztejszín (én az Aroy-D-t használtam)
  • 1 kk. agar-agar por
  • ízlés szerinti mennyiségben eritrit (kóstolni közben ér, de maradjon is ;))
  • Az öntethez:

  • 200 g bogyós gyümölcs (én fagyasztott-kiengedett meggyet és áfonyát használtam)
  • ízlés szerint eritrit
  • Elkészítés:

    Egy kapcsos tortaforma aljába szórom a kókuszreszeléket és egyenletesen szétoszlatom rajta, hogy ne ragadjon bele majd az alap. (Szerintem ez a lépés egyébként elhagyható, nem ragadt volna bele egyébként sem, de ad egy jó ízt neki).

    A manudlát egy aprítógépben ledarálom jó apróra. (Mandulalisztet is használhatsz).

    Géptől függően, vagy külön szeded a mandulát, vagy hagyhatod benne is. Szerintem érdemesebb külön szedni, biztos-ami biztos. Ha kiszedted, jöhet a gépbe a kimagozott datolya. Ennél a lépésnél használhatsz egyébként bármilyen puha(!) aszalt gyümölcsöt (mazsola, szilva, barack, stb.).

    Leaprítom a datolyát is, jó krémesre, majd összekeverem a darált mandulával. Az aszalványoktól elég édes lesz, nem kell hozzá plusz édesítő.

    Nekem nem kellett hozzáadnom plusz vizet, eléggé puha és szaftos volt a datolya, de, ha neked nagyon száraz lenne, adhatsz hozzá egy kis vizet is. Az a lényeg, hogy bele tudd nyomkodni a forma aljába.

    Még egy fontos dolog! Ha nagyon száraz lenne az aszalt gyümölcsöd, előtte áztasd be, mert leéghet a géped, ha túl keményen teszed bele!

    Ha belenyomkodtad a forma aljába az alapot, mosd el az aprítót, szűrd le az előre beáztatott kesudiót és aprítsd krémesre a citromnak a levével, majd tedd félre.

    Egy lábasba mérd ki a kókusztejszínt és forrald fel. Ha forr, add hozzá az agar-agart és folytonos kevergetés mellett főzd, alacsony lángon egy pár percig.

    A lángot ne kapcsold le, de húzd el a tűzről a kókusztejszínt és óvatosan keverd hozzá a kesudiós masszát. Tedd vissza a tűzre és folytonos kevergetés mellett főzd még kb. 3-4 percig.

    Az agar-agaros lépésnél az alap recept egyébként csak melegítést írt. Én inkább főztem, mert biztosra akartam menni. Volt már, hogy befürödtem az agarral és folyós maradt a massza, így viszont tutira jó lesz!

    Ha kész, ráöntöm a mandulás alapra és félre teszem, hogy kihűljön. Hamar összeáll, max. fél óra. Ha kihűl, mehet a hűtőbe, vagy folytathatod is.

    Én a hűtőbe tettem, mert már késő volt és másnap fejeztem be az öntetet.

    A bogyósokat kiolvasztottam és a levével együtt ment az aprítóba egy kevér eritrittel. Sűrű, lekvár jellegű szósszá daráltam, majd ráöntöttem a tortára és áfonyaszemekkel díszítettem.

    Jó étvágyat és boldog szülinapot! :)

    Ui.: Nagyon jó lett, jó kis recept, ami sokszínűen elkészíthető a fent említett alternatívákkal, ráadásul gyors is. A nagyon csoki imádóknak és az inkább a gyümölcsös édességek felé húzóknak is mind ízlett.

    Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

    Vissza