PCOS - Policisztás petefészek ovárium szindróma

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen az egészséges női nemi ciklus.

Sajnos ma már nem az egészséges ciklus a megszokott, hanem a felborult ciklus. Gyakran nem is tudják az érintettek a háttérben megbúvó okokat, sőt azt sem, hogy milyennek kellene lennie a ciklusának.

Amikor gyanússá kezd válni a dolog, a nőgyógyász kapásból felírja a fogamzásgátlót, hogy "az majd rendezi a ciklust". Valójában viszont nem rendezi, hanem elfedi a tüneteket, így nem tűnik már fel, hogy amúgy még mindig gond van. Arról nem is beszélve, hogy a hosszútávú fogyasztása teljesen le is állíthatja a ciklust, amire rossz esetben már csak akkor derül fény, amikor a babatervezés miatt leállna az érintett a fogamzásgátló szedésével.

Szerencsére (vagy nem), de a legtöbb nő időben észreveszi, hogy a fogamzásgátló nem megoldás a problémáira, mert vagy több tünete lesz, vagy egyszerűen rosszul van a gyógyszertől és leáll a szedésével, valami természetesebb fogamzásgátló módszer után kezd el kutakodni.

Rosszabb esetben elhiszi a nő, hogy így most minden rendben van, mert a gyógyszer "beállította a ciklusát" és varázsütésre megoldódott minden probléma, tünete sincs, minden szép és jó. Egészen addig, amíg szedi. De ő sem tervezi élete végéig szedni, majd, amikor letenné, újra előjönnek az egykori problémák, csak már erősebben.

PCOS - Policisztás petefészek ovárium szindróma

És akkor felmerül a kérdés, hogy "de miért nem küldtek el hormon laborra?". Erre a választ én sem tudom, de nem ez a bevett szokás sajnos. A legtöbb vendégemnek nagy győzködések árán sikerül csak hormon labort kérnie az orvosától, de általában egyszerűbb és gyorsabb magán laborba menni egyből.

A PCOS egy összetett kórkép. Nőgyógyászati, hormonális és belgyógyászati vonatkozása is van. A kórkép lényege nem csak a cisztákon jelenlétén múlik, hanem a tüszőérés zavarán, a tüszőrepedés elmaradásán, ami a menstruáció felborulásán és a meddőségben nyilvánul meg. A ciszták kialakulása nem az ok, hanem egy következmény, ami tovább akadályozza a petefészek működését.

Okai lehetnek a petefészek működési zavarai, a férfihormon túlsúlya, a progeszteron hiánya, szénhidrátanyagcsere-zavar, inzulinrezisztencia, mellékvese kifáradás, pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségekkel való összefüggés és a helytelen életmódbeli tényezők.

Tünetei sokfélék lehetnek, többek között: csökkent fogamzóképesség, meddőség/vetélés, rendszertelen, vagy teljesen elmaradó menstruáció, pattanások, fokozott szőrnövekedés, inzulinrezisztencia, szív-és érrendszeri problémák, túlsúly, ingadozó vércukorszint, csontritkulás, fogkárosodás, étkezést követő fáradtság (kajakóma), megnagyobbodott petefészek cisztákkal az ultrahangvizsgálat során, stb. Minél több tünet van jelen, annál előrehaladottabb állapotról van szó.

Tüszőérés, tüszőrepedés

Lássuk mi is történik a női testben PCOS esetén. A tüsző elkezd érni, el is jut egy bizonyos szintig, de nem tud megrepedni, nem tud kiszabadulni. Ilyenkor tehát eleve esélytelen, hogy spermiummal találkozzon, ez magyarázza azt, amikor PCOS esetén nem tud teherbe esni a nő. A beérni képtelen tüszők elfajulnak és cisztává alakulnak. A tüszőrepedés elmaradása miatt az agyalapi mirigy több, a petefészek működését serkentő hormont termel, hogy megtörténjen a tüszőrepedés. Ezért még több tüsző kezd el érni, ami miatt tovább emelkedik az ösztrogén és a tesztoszteron szintje, tovább rontva a már fennáll helyzeten.

Mivel a folyamat minden ciklusnál, azaz minden hónapban megismétlődik, a petefészek idővel tele lesz cisztákkal, amik nem szívódnak fel, majd a petefészek megnagyobbodik. Ez az állapot a hormonháztartást is felborítja (hiszen már tudjuk, ha az egyik hormon borul, az viszi magával a többit is). Mivel a petesejt nem tudott kiszabadulni, nem lett belőle sárgatest, a sárgatestben termelődő progeszteron alacsony szinten marad.

A tüsző teljes érésének és szabályos megrepedésének elmaradása több okra is visszavezethető. Az egyik ok a magzati korban károsodott tüszők jelenléte a petefészekben. A másik ok hátterében a helytelen táplálkozási szokások állnak, amit a szülői minta miatt generációról generációra viszünk tovább és már gyerekkortól jelen van. A megnövekedett inzulinszint idővel a hormonális folyamatokba is beleszól és jelentősen megnöveli a petefészek férfihormon-termelését.

Az inzulinrezisztenciáról korábban már írtam egy cikket (ide kattintva olvashatod el: Inzulinrezisztencia). Normál esetben az inzulin a szervezet érdekeit nézi, túlzott esetben viszont már az ellenérdekeit szolgálja. Bizonyos szint felett az inzulintöbblet megnöveli a petefészek férfihormon-termelését, ami idővel a tüszőrepedés elmaradásához vezet. Ebben nem az inzulin maga a hibás, hiszen az inzulinrezisztencia is egy életmódból fakadó tényező. A hiba és az ok az életmódban, a mozgásban, a stresszhatásokban és a táplálkozásban keresendő.

A PCOS, már láthatjuk, hogy egy igencsak összetett kórkép. Elsősorban a tünetek támasztják alá, amit a labor és az ultrahang megerősít. Önmagában a ciszták jelenléte még nem teszi 100%-osan biztossá a PCOS meglétét, mivel a petefészekben többféle eredetű ciszta is előfordulhat. Fontosnak tartom, hogy, ha a labor vagy az ultrahang nem támasztja alá a kórképet, akkor sem szabad félvállról venni, hiszen mindig az érintett tünetei a legfontosabbak, tehát akkor is foglalkozni kell a dologgal, ha egyelőre csak a beteg elmondásaira támaszkodhatunk, mivel, lehet, hogy még nem tart a PCOS kórképnél, de úton van felé, amit komolyan kell venni!

A PCOS, mint diagnózis, akkor mondható ki, ha a tünetek mellett a petefészekciszták, cikluszavar, meddőség, tartósan elmaradó tüszőrepedés, inzulinrezisztencia, férfihormontöbblet, hasi elhízás közül legalább három jelen van és a vizsgálatok is alátámasztják ezt.

Ovuláció, méhnyálkahártya, 14. nap

A fogamzásgátló azért nem oldja meg a problémát, mert egy külsőleges hormonkezelés, ami azt jelenti, hogy nem a szervezet regenerációja oldja fel a tüneteket, hanem egy külsőleges hormonkezelés. A cél az volna, hogy az okok feltárását követően maguk az okok legyenek kezelve, aminek következménye a tünetek megszűnése. Azzal, ha elfedjük a tüneteket, a petefészek és az agyalapi mirigy helyett dolgozik a gyógyszer, amiben idővel ellustulnak a hormontermelő szerveink és, amikor a beteg letenné a gyógyszert, csőstül jön a baj.

Azt viszont láthatjuk, hogy ezt a problémát több aspektusból kell megközelíteni, teljes életmódváltás szükségeltetik. Jelentős szerepe van a rendszeres testmozgásnak, a stresszkezelésnek és a táplálkozási szokásoknak.

Ami a táplálkozást illeti, általánosságban elmondható, hogy kerülendők a feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok, valamint az állati eredetű termékek kerülése a fokozott hormontartalom miatt. Fokozni kell a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és gabonák mértékét, lehetőleg mindet a legtermészetesebb formájában. Napjainkban egyre több és több a különféle, speciális étrendet igénylő egyén, mivel számos ételallergia/intolerancia, érzékenység, betegség rontja az emberek életminőségét, ami a legkevésbé sem elhanyagolható szempont egy új étrend alkalmazásakor.

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

Vissza