Pjzsmirigyalulműködés - Az én történetem

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) "Hogyan fogyj le 10 kilót nyárig?"

Ez szorosan kapcsolódik az én történetemhez is, ami sajnos nem állt meg annyiban, hogy csak a fogyókúrával kellett örökös harcot vívnom tinédzserként.

Jól bedőltem az összes magazinos gyorstalpaló fogyókúrának, diétás tippnek, lapos has rejtelmeinek, stb. De persze semelyikkel nem értem el tartós eredményt.

Illetve mégis! Csak éppen azt nem úgy, ahogy én terveztem...

Hogyan fogyj le 10 kilót nyárig?

Sok rossz dolgon mentem keresztül életem eddigi során és azt gondolom, hogy, akinél egészségügyi probléma felmerül, ott vizsgálandó az egyén lelki világa is. Ezt azért gondolom így, mert az esetek jelentős többségében, az egészségügyi panaszok a helytelen életmódból fakadnak. Rossz táplálkozás, mozgásszegény életvitel és mindezek mellett olyan, hátráltató gondolatok, amik láncként húzzák az embert és egyszerűen nem tud kitörni, bárhogy próbálkozik.

A saját példámon keresztül tudom ezt a legjobban szemléltetni, de szinte minden vendégemnél tapasztalom is ezt. Az én esetemben a rossz gyermekkori beidegződéseket tovább cipelve, bekerültem egy rossz kapcsolatba. Közben folyamatosan próbálkoztam az összes őrült fogyókúrás tippel, persze eredménytelenül.

Az egészségügyi panaszok lelki okai

A kálvária végére egészen sikerült lefogynom, de ebben eredményesebb volt az életemben jelenlévő stressz mennyisége, mintsem a fogyókúrás tippek.

Akkor még fel sem tűnt, hogy, amiket tapasztalok, azok nem normálisak. Mindig eltussoltam azzal, hogy "ez csak a stressz", "csak fáradt vagyok". Aztán egyre komolyabbak lettek a tüneteim, ahogy idősödtem.

Már ott tartottam, hogy a buszon 2 megálló között sem bírtam ébren maradni, előre csukló fejjel aludtam el és minden huppanóra felzökkentem. Sehol nem tudtam koncentrálni és úgy éreztem, hiába aludtam 12 órát, nincs erőm kikelni az ágyból.

Akkoriban, mivel ezeket normális tüneteknek gondoltam (a többiek mellett, pl.: krónikus bőr szárazság, sápadtság, ködös agy szindróma, örökös küzdelem a fogyókúrával, stb.), nem mentem el semmilyen kivizsgálásra. Úgy éreztem magam 23 évesen, mint egy kiégett 50 éves, akit lassan le kell százalékolni és nyugdíjba kell küldeni... Egyszerűen azt éreztem, hogy nem bírom, öreg vagyok.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

A homlokom állandón ráncos volt és óriási sminket hordtam, hogy eltakarjam a fáradt, karikás, táskás szemeimet, amik égtek a fáradtságtól.

Végül sikerült megszabadulnom életem legrosszabb kapcsolatából, majd később jött egy másik, egy sokkal komolyabb, ahol már babát szerettünk volna.

Nem ment minden simán, mert ahogy haladtam előre a megszokott kis életvitelemmel, az egykori fogyókúrás őrületekből megtartott szokásaimmal, egyre csak romlott az állapotom.

Azt tudni kell, hogy, ha a hormonrendszerben kibillen az egyik hormon, akkor az hatással lesz az összes többire is. Nálam sem alakult ez másképp. Sokszor olyan petefészek görcsök törtek rám, mint még soha azelőtt. A ciklusom egyébként még normális volt, de a két vérzés közötti időszakban olyan görcsök is előfordultak, aminél csak görnyedve ültem hosszú percekig és nem tudtam megmozdulni. Mintha kést forgattak volna a hasamban, borzasztó volt!

Itt már nem halogattam tovább a dolgot, elmentem 3 nőgyógyászhoz is, ahol csak az egyik vizsgált ki normálisan. Az ultrahangon kiderült, hogy ciszták vannak a petefészkement, de szerinte ez normális volt...

Akkoriban még nem nagyon tudtam mit kezdeni a helyzettel, nem kaptam gyógyszert, csak azt, hogy "majd elmúlik magától". Szenvedtem tovább, közben próbálkoztunk a babával. Isteni szerencsénk volt, mert szinte egyből össze is jött, de hogy ne legyen ennyire boldog a történet, pecsételgetni kezdtem.

A pajzsmirigyem turpisságára itt még nem derült fény. Reménykedtünk, hogy nem fog elmenni a baba...

A várandósság során bekövetkező rutinvizsgálatoknál fény derült rá, hogy a TSH értékem nagyon nincs a helyén. Gyógyszert akartak felírni, amit nem szerettem volna elkezdeni. Nem akartam beletörődni, hogy ezzel majd minden megoldódik. Ha minden megoldódna a gyógyszertől, nem kéne emelni a dózisát azoknál a nőknél, akik semmi máson nem változtatnak az életükben.

Ez volt az a pont, ahol sokkal komolyabban kezdtem el foglalkozni az életmóddal. Itt már nem csak a fogyás volt a cél és ez megváltoztatott mindent! A sok fogyókúrás őrület indított el a lejtőn, amin egészen idáig száguldottam lefelé azonos tempóval, de most eljött a pillanat, hogy behúzzam a kéziféket, megálljak és megnézzem, hogyan mászhatnék vissza.

Hosszú hónapok teltek el mire rendeződni kezdett a helyzet, a teljes gyógyulásom pedig kb. 2 évbe telt. Ez idő alatt megállás nélkül tanultam és tapasztaltam. 100%-os fordulatot vettem mind a mozgás, mind a táplálkozás, mind a kozmetikumok terén. Soha nem tartottam még semmit ennyire szsigorúan, mint az új életmódomat.

Közben a kisfiam is megszületett, szerencsére teljesen egészségesen. A terhesség alatt is javultak már az értékeim, de még bőven nem voltak jók. Addig akartam menni, amíg egy 100%-os labort nem látok!

Nagyon hosszú volt a folyamat, amit rendszeresn ellenőriztem, mert nem akartam még egyszer vakvágányra futni. Immár kitapasztaltam, hogy mi az, ami az én szervezetem számára jó és mi az, ami nem. Ha tudnám, leírnám pár sorban, hogy mi mindenen kell változtatni a gyógyuláshoz, de ez bőven nem pár sor, ráadásul annyira személyre szabott, hogy, ami nekem bevált, nem garantálható, hogy másnál is pont ilyen jól fog működni, mert mások vagyunk, más kritériumokkal, amikhez mind-mind igazodni kell, ha ilyen komolyságú dologról van szó.

Óriási tanulópénz ilyen-olyan fogyókúrás diétákra alapozni. Nem én vagyok az egyetlen, akit elindított a lejtőn. Ez nem csak fizikailag, de szellemileg is borzasztóan kimerítő!

Soha, de soha! ne dőlj be annak, hogy 10 nap alatt lefogysz 10 kilót!!! Nem fogsz! Ez egyszerűen nem így működik. A súlyfelesleged nem 2 nap alatt rakódott rád, nem is fogsz tudni tőle ennyi idő alatt megszabadulni és nem is lenne jó!

Az egyetlen megoldás az életmódváltás! Fogalmazd meg az új célodat, hagyj fel a hiedelmekkel, merj belevágni, légy elszánt és kitartó!

Az első pedig ne a tükörképed legyen, hanem az egészséged! Sokkal hálásabb lesz érte a szervezeted, amit úgy köszön majd meg, hogy tartósan jó formába lendülsz, nem csak a mérleg nyelve billeg ide-oda.

Van kiút! Ha én megcsináltam, neked is menni fog! Hajrá! ;)

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

Vissza