A női nemi ciklus egészséges működése

Nagyon-nagyon sok olyan vendégem van - szinte a legtöbb -, akiknek fel van borulva a hormonrendszere. A korábbi cikkjeimből már tudhatod, hogy, ha az egyik hormon borul, akkor az idővel borítja magával a többit is.

Azt veszem észre úgy nagy általánosságban, hogy a legtöbb nőnek fogalma sincs a teste működéséről. Nem is csoda, hiszen honnan lenne? Nagyon szomorú, de erről az iskolában nem tanítanak, pedig alap dolognak kellene lennie!

Ha egy nő tisztában van a teste működésével, tudja, hogy milyen az egészséges menstruációs ciklus, tudja, hogy mi az a peteérés és ez nála mikor következik be, sokkal kevesebb lehetne a nem kívánt fogantatások száma, valamint sokkal több olyan nő vállalhatna gyermeket, akik nem tudnak, meddőnek nyilvánította őket az orvosuk, pedig jószelével lehet, hogy még bőven kezelhető lenne az adott illető, ha tudná mi miért történik a testében és ezekre hogyan tud hatni.

Ezért most, első körben, szeretnék arról írni, hogy hogyan is zajlik a menstruációs ciklus, mi az az FSH, LH, progeszteron, prolaktin, ösztrogén, sárgatest, stb., hogy, ha hormon laborra kerül sor, jobban képbe legyél a leleteid jelentését illetően.

FSH, LH, Ösztrogén, Progeszteron változásai egy cikluson belül

Onnan kezdjük, hogy a ciklusod első napja az, amikor megjön a menstruációd. Nem amikor véget ér, hanem a legelső vérzéses nap. Minden hónapban egy nagyon bonyolult és összetett kémiai folyamat zajlik le bennünk, nőkben.

Minden az FSH-val, azaz a follikulus stimuláló hormonnal kezdődik. Az ő feladata, hogy serkentse a petefészekben a tüszők érését. Ha valami miatt akadályozott a tüszők érése, az FSH megemelkedik. Ilyen lehet változókorban, korai klimax esetén vagy a petefészek kifáradása esetén. Az FSH megemelkedett szintje nem ok, hanem egy következmény.

Az LH a luteinizáló hormon, aki a tüszőrepedésért felel. Az ő dolga, hogy megrepessze a tüszőt, amikor megérik. A megérett tüsző és a megemelkedett ösztrogénszint jeleket küld az agyalapi mirigynek, hogy a tüsző készen áll. Az agyalapi mirigy a ciklus kb. 14. napján kibocsátja az LH-t. Azért írom, hogy a ciklus kb. 14. napján, mert a mai világban a legtöbb nőnek fel van borulva a ciklusa, ráadásul nincs két egyforma nő, nem mindegyikőnknek egyforma maga a cilus hossza, sokan küzdötök PCOS-sel, endometriózissal, cisztákkal, pajzsmirigybetegségekkel, mellékvese kifáradással, inzulinrezisztenciával, stb., amik mind-mind boríthatnak a cikluson. A 14. nap egy általános "ideál", úgy, mint a 28 napos ciklus. Nem törvényszerű, hogy minden nőnek 28 napig tart a ciklusa, akkor sem, ha egyébként egészséges. Az viszont fontos, hogy, ha van ovulációd, akkor jószelével egészséges vagy. Ez egy óriási indikátor a nők számára az egészségük állapotát illetően, viszont ennek a megléte még nem old meg mindent, de sokkal könnyebb innen dolgozni, mintha eleve nem is lenne ovuláció.

Prolaktin: Az ő feladata az emlőkben a tej termelésének serkentése. Normális esetben akkor emelkedik meg a szintje, amikor várandós a kismama. A méhlepény leválását követően tovább növekszik a szintje, hogy az újszülött kisbabát táplálni tudja. Ennek is kellhet 1-2 nap, tehát nem kell kétségbe esni, ha a szülés után nem dől egyből a tej. A mellre helyezett baba tovább serkenti a hormonális folyamatokat, ami segít ebben a helyzetben, addig pedig elegendő neki az a minimális mennyiség, ami a szülés utáni 1-2 napban termelődik.

Nem szoptató nők esetében az emelkedett prolaktin több dologra is utalhat. Az egyik, hogy a petefészkekben a tüszők érése nem megfelelő ütemben zajlik, ezért az agyalapi mirigy olyan jeleket kap, hogy több hormont termeljen, de egyes hormonok termelése nem választható szét élesen, tehát a többi hormon szintje mellett a prolaktin is emelkedni fog. A másik eset, hogy a stressz és a mellékvese kifáradás miatt az agyalapi mirigy szintén olyan jeleket kap, hogy több hormont termeljen.

Tüszőérés, tüszőrepedés

Ösztrogén: A petefészek érésében lévő tüszőiben és a méhlepényben termelődik. Kisebb mennyiségben azonban a mellékvesekéreg és a zsírszövetek, izmok is termelik. Legfontosabb feladata a másodlagos női nemi jellegek kialakítása, pl.: mellek növekedése, méhnyálkahártya vastagodása, menstruációs ciklus szabályozása. Az ösztrogén hatása nagyon sokrétű, több, mint háromszáz feladata van, a csontok építésétől kedzve az erek védelmén át a koleszterin háztartásig. Az alacsony szintje miatt általában nem kell aggódnunk, mert sajnos olyan környezeti ártalmak mellett éljük mindennapjainkat, ahonnan ezer féle xenoösztrogén kerül a szervezetünkbe, amik ösztrogénszerű hatással bírnak, vagy kötődnek az ösztrogénreceptorokhoz. (Ilyenek a kozmetikai szerek, testáplók, krémek, tusfürdők, a feldolgozott élelmiszerek, a vegyi tisztítószerek, mosogatószer, öblítő, felmosó, de a benzin, kerozin is. Napestig lehetne sorolni, hogy mi minden, lehetetlen is lenne mindet kizárni az életünkből...

Progeszteron: A tüszőrepedés után az FSH szintje lecsökken, a megrepedt tüsző helyén pedig kialakul a sárgatest, aki a progeszteront termeli. A progeszteron feladata a méhnyálkahártyát előkészíteni a beágyazódásra. Ha sikeres a megtermékenyülés, a sárgatest a 12. hétig tartja fenn a terhességet, majd a progeszteron további termelésének feladatát átveszi a méhlepény. Ha nem kerül sor a megtermékenyítésre, a petesejt kiürül, nem ágyazódik be és indul a ciklus megint elölről.

A progeszteron egy olyan hormon, akire érdemes nagyon odafigyelni! Nem csak laborral, hanem úgy általánosságban. Gondozni kell, és meg kell tenni mindent, annak érdekében, hogy "jól érezze magát". Máris megindoklom, hogy miért: Ő egy olyan hormon, akihez a szervezet mindig nyúl, ha máshol hiány van, mert, lévén, hoy ő egy előhormon, szükség esetén ösztrogénné is tud alakulni, vagy pl. mellékvese kifáradás esetén a kortizollá tud alakulni.

Mellékvese kifáradás esetén a mellékvese már nem tud elegendő kortizolt termelni, ezért ahhoz, hogy fenntartsa a kortizolszintet, a progeszteronból vesz el. A mellékvese kifáradás mindig progeszteronhiánnyal jár. A progeszteron hiány magával húzza az ösztrogéndominanciát, lévén, hogy belőle jóval könnyebb többhöz jutni az életmódunknak köszönhetően. Ösztrogéndominancia és progeszteronhiány során mindig gyanús ok a mellékvese kifáradás!

Ha a várandósság bekövetkezik, de pecsételés, netán vérzés jelentkezik és az orvos progeszterontartalmú hormonkészítményt ír elő, minden esetben be kell szedni!!! Ez segít megtartani a várandósságot amíg a méhlepény ki nem fejlődik és át nem veszi a sárgatest progeszteronrelmelő szerepét. Azonban érdemes figyelni rá, hogy magát a hiányos progeszteron állapotát nem szünteti meg, tehát, ha nem várandós a nő, a progeszteronhiány okát kell megkeresni és kezelni, ami nem a gyógyszerek beszedésével történik.

Ovuláció, méhnyálkahártya, 14. nap

A progeszteronhiánynak nem csak az emelkedett ösztrogénszint és a mellékvese kifáradás lehet az oka, hanem pl.: a pajzsmirigy alulműködés is, vagy a menopauza. Akkor is kevesebb lesz a progeszteron, ha nem volt elegendő LH és nem repedt meg a tüsző, vagy valamiért a sárgatest nem termel elegendő mennyiséget.

A fent említett problémáknak mind-mind életmódbeli okai vannak. A táplálkozási szokásaink, a testmozgás hiánya, a sok stressz, az ásványianyag hiány, a szintetikus vegyszerekkel való folyamatos érintkezés mind a ciklus eltolódásához vezet.

Mivel mindannyian mások vagyunk, ezért minden ilyen problémát egyénileg kell kezelni, hiszen nem mindenki érzékeny/allergiás ugyan arra, nem mindenki táplálkozik egyformán, van, aki rendszeresen sportol és van, aki soha meg sem mozdul. Egyszerűen más az életmódunk, ezért mindenkit máshonnan kell megközelíteni kezelés szempontjából.

Azt azért ne felejtsük el, hogy a petefészkek már a magzati életben is tartalmazzák azokat a petesejteket, melyek a nők élete folyamán havonta megérnek. Gyakorlatilag már petesejt formájában ott voltunk az édesanyánk petefészkében, a nagymamánk méhében. Ez azért is nagyon lényeges, mert, ha ebben a láncban valahol valamilyen táp vagy ásványianyag hiány alakul ki, akkor zavart szenved az utódtáplálás is, már magzati szinten, aki tovább viszi magával a hiányosságokat, ha ezeket nem ismeri fel vagy nem kezeli.

Ez oka lehet számos generációs megbetegedésnek, az allergiáktól kezdve a súlyosabb megbetegedésekig. Természetesen nem ezen múlik minden, viszont nem csak a saját érdekünk, hogy rendben legyünk, hanem az utókor érdeke is!

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

Vissza