Mi a különbség a vegán és a Teljes Értékű Növényi Étrend között?

A vegánság egyre inkább kezd divatossá válni és mára már annyira berobbant a köztudatba ez a szó, hogy sokak fejében ez egyet jelent az egészséggel.

Korábban már ismertté vált a vegetáriánus kifejezés, de még ma is sokakban kérdőjelként jelenik meg, hogy valójában ezek pontosan mit is jelentenek, mind a táplálkozás, mind az életvitel tekintetében.

Vegán és a teljes értékű növényi étrend közti különbségek

A vegetáriánus nem fogyaszt húst, de a többi állati eredetű terméket igen. (Tej, sajt, tejtermékek, tojás).

Az étrendet tekintve, a vegán kizár minden állati eredetű terméket, beleértve a tojást, a mézet, az agávé szirupot is.

A vega és a vegán között vannak átmenetek annak tekintetében, hogy ki mitől zárkózik el. Pl.: lakto-ovo vegetáriánus, laktovegetáriánus, stb. Van, aki vegán, de a mézről nem tud lemondani, van, aki “vérvegán” és a gumicukortól, zselatint tartalmazó élelmiszerektől is eltilt, mert bizony ezek is tartalmaznak állati eredetű összetevőt.

A teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) azon alapszik, hogy javarészt növények alkotják az étrendet, valamint mellőz minden feldolgozott és készterméket, továbbá törekszik a hozzáadott olaj és zsiradék mentességre is. Előnyben részesíti azt, amikor a növény egésze felhasználásra kerül, pl.: héjában sült burgonya, vagy maga a kókusz elfogyasztása ahelyett, hogy a belőle kinyert olajat használnánk külön.

Ezek természetesen az adott növény fogysztásra alkalmas részeire értendők. Egy narancs esetében pl. nem érdemes a héját is elfogyasztani a különféle lerakódott növényvédő szerek miatt.

Mindezek mellett nem zárja ki 100%-osan az állati eredetű termékeket.

Etikai vegánság

Ez nem azt jelenti, hogy az ebéd 3 állati összetevője helyett csak 2-őt használok és a harmadikat lecserélem növényire, hanem azt, hogy az esetek 98%-ban teljes értékű növényi étrendet követünk 100%-osan, azonban, amikor bekövetkezik a 2%-os esrt, azaz, olyan helyzetbe kerülünk, hogy semmilyen módon nem tudjuk megoldani ezt a fajta étkezést (pl.: vendégségben, étteremben, külföldön, új, ismeretlen helyeken, stb.), akkor nem görcsölünk és nem kezdjük el magunkat éheztetni “csakazértis”, hanem elfogyasztjuk azt az állati eredetű ételt, amire éppen ebben a helyzetben lehetőségünk van.

A következő étkezés pedig ismételten TÉNÉ, nem akadunk fenn ezen az egy “kilengésen”.

A cél az, hogy életvitel szerűen törekedjünk a teljes értékűségre minden helyzetben, de, ha minden kötél szakad, akkor a legkisebb rosszra essen a választásunk.

A TÉNÉ-ben a fő mozgatórugó az egészség megőrzése/visszaszerzése.

És itt jön képbe a vegánság, mint fogalom.

Mert, hogy a vegán, nem csak a táplálkozását és a saját egészségét tartja szem előtt. Sokszor a saját egészségére nem is fektet figyelmet és a táplálkozása sem lesz egészséges, hiába vegán.

A vegánság egy életszemlélet, egy filozófia, aminek a fő mozgatórugója az állatok kisemmizése. És innen indul egy jóval tágabb kör, mint csak a táplálkozás.

Vegán

Az állatok kisemmizése már magában foglalja a kozmetikai szerek, a gyógyszerek, a divatcikkek, ruházati termékek és még számos egyéb dolgot a táplálkozás mellett.

A legtöbb terméket állatokon tesztelik mielőtt forgalomba kerül. Ahhoz, hogy pl. marhahús kerüljön a tányérodra, felhasználják az állat egészét. A húsát elfogyasztod, a tejéből tejtermékek készülnek, a bőréből további kereskedelmi cikkek. Ugyan ez a többi állatra is igaz. Van, amelyiken kísérleteznek, van, amelyiket elfogyasztják, de mindegyikre egységesen igaz, hogy kizsákmányolják, hiszen az akaratuk ellenére vannak fogva tartva és elvesznek tőlük olyan “dolgokat”, amiket alapvetően maguknak termelnek (pl.: tej, tojás, állatszőr, stb.).

Minden ilyen állatot kegyetlen körülmények között tartanak, azért, hogy minket, embereket kiszolgáljanak (erről már számos YouTube videó is megtekinthető), és ez az, ami a vegánokat motiválja. Ez az az egész, amihez ők nem szeretnének hozzájárulni.

Természetesen vegán és vegán közt is vannak különbségek, mint azt fentebb említettem. Van, aki nagyon szigorúan veszi ezt az egészet és inkább sanyargatja magát hetekig, mint, hogy “vér tapadjon a kezéhez”, és van, aki nagyrészt követi az étrendet, de pl. a sajtról vagy a mézről képtelen lemondani.

Engem személy szerint az egészségem motivál. Fontosnak tartom az állatok és a környezetünk védelmét, de nálam ez “csak” a második szempont.

Bizonyított tény, hogy a feldolgozott termékek károsan hatnak az emberi szervezetre, valamint, a hús és a tejtermékek fogyasztásának negatív hatásairól is számos tanulmány készült már.

Lehet ezt szépíteni, de az a helyzet, hogy nem szolgálják az egészségünket. Természetesen vannak benne a szervezetünk számára hasznos összetevők is, de nagyobb részt találhatók meg a károsító tényezők.

Itt indulhatna a vita, hogy a gyümölcsök és zöldségek sem a régiek már, de akárhonnan nézzük is, még mindig jóval egészségesebbek, használhatóbbak a szervezetünk számára és az ökológiai lábnyoma is jóval kisebb.

És a kérdésre a válasz, hogy a vegán étkezés mitől lehetne egészségtelenebb?

Az a helyzet, hogy a vegán divatnak köszönhetően, a marketing erre “ráült” és sorra dobja piacra a vegánul felcímkézett termékeit.

Vegán termékek, címke

Ezek mind feldolgozott, késztermékek, amik sok-sok hozzáadott anyagot tartalmaznak, mint tartósítószerek, olaj, színezékek, cukor, állagjavítók, stb.

Nem attól lesz valami egészséges, hogy vegán, hanem attól, hogy a lehető legkevesebb, de inkább semennyi hozzáadott “segédanyagot” nem tartalmazza, azaz nincsen előre feldolgozva, semmilyen formában.

Sok vegán termék van a piacon, amik még rosszabb választás az ugyan olyan, nem vegán alternatíva közül.

Mindig, minden esetben nézd meg az összetevőket!

Személy szerint azt mondom, hogy, ha nincs más lehetőséged, vagy éppen megkívánsz egy olyan terméket, amit nem tudsz máshogy kivitelezni és tartalmaz állati eredetű összetevőt, akkor edd meg!

Többet ártasz magadnak azzal szellemileg, hogy azon görcsölsz, hogy ezt most nem eheted meg, netán éhezel, koncentrációs vagy egyéb fizikai tüneteid is vannak, mintha megennéd egyszer azt a terméket, majd folytatnád az életed az egészséges életmód irányába.

Nem mindenki tart ugyan ott, ezt el kell fogadni. Van, aki csak a tejtermékeket tudta “letenni”, van, aki a húsról mondott le és olyan is akad, aki görcsösen ragaszkodik a húsimádó pizza mindennapos fogyasztásához.

Győzködni nem érdemes senkit, mert az életmódváltásra mindenkinek belül, magától kell megérnie.

Itt a végén még kihangsúlyoznám azt, hogy a vegán, vagy TÉNÉ táplálkozásra való áttérést önmagától, teljes mértékben, háttértudás nélkül, divatból nem javaslom senkinek.

Ennek az az oka, hogy a legtöbb ember nincs tisztában a termékek összetevőivel, a tápanyagok minőségével, a vitaminok forrásairól és még sorolhatnám. Ez egyáltalán nem ciki, nem mindenki foglalkozik ennyire mélyrehatóan a táplálkozással, nekik van más terület, ahol legalább ennyire profik, ha nem jobban.

Viszont! A tehéntej nem egyenlő a mandulatejjel. Ez egy sarkalatos példa, de ebből jól lehet szemléltetni a lényeget. Teljesen más a tápérték profilja, teljesen más anyagok, teljesen különböző vitamin és ásványianyag tartalommal. Annak ellenére, hogy mindkettő egy fehér színű folyadék.

Növényi tejek

Sokan úgy térnek át a növényi táplálkozásra, hogy ezeket a nem elhanyagolható szempontokat nem veszik figyelembe és emiatt különféle tápanyaghiányuk és egésszégügyi megbetegedések alakulhatnak ki!

Éppen ezért azt javaslom, hogy, ha gondolkodsz a növényi étrendre való áttérésben, kérd ki szakember véleményét és tanácsait!

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

Vissza