Inzulinrezisztencia

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen okai lehetnek annak, ha nem tudsz lefogyni.

Ez, ahogy korábban is írtam, egy elég összetett és tág témakör, aminek számos oka lehet. Sokszor nem is csak egy oka van, sokszor pedig banális dolgok miatt csúszik el a "nagy fogyás".

Most egy picit abba az ágába nézünk bele ennek a témakörnek, amikor nem a banális dolgokon múlik a fogyás, hanem már elindult valamilyen rossz irányú folyamat, amiről esetleg még nem is tudsz, viszont a tüneteit érzékeled, ami többek között megnyilvánulhat "csak annyiban" is, hogy nem tudsz lefogyni.

Mivel a hormonrendszerünk egy nagyon összetett dolog, ezért nem szeretek nagyon kiragadni 1-1 dolgot belőle, hiszen minden-mindennel összefügg és kezelési szempontból is így kell megközelíteni minden betegséget. Ahogyan lokális fogyás, úgy lokális problémamegoldás sincs.

Most az inzulinrezisztenciáról szeretnék egy picivel mélyebb betekintést adni. Ahogy tovább olvasod, jobban megérted majd, hogy miért mondodm mindig, hogy minden-mindennel összefügg és miért van az, hogy ez nem genetikusan öröklődik, hanem az életmódból fakad.

Inzulinrezisztencia

Kezjdük az elején. Az inzulint a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik, ami a vércukorháztartás kulcsfontosságú hormonja. A glükagon az inzulinnal ellentétes működésű, emeli a vércukorszintet, míg a szomatosztatin ellentétes működésű az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonnal, gátolja a növekedést, csökkenti a hasnyálmirigy belső elválasztású működését.

Magas inzulinszint esetén a petefészekben és a mellékvesében több tesztoszteron termelődik, hogy felgyorsítsa az aromatáz tevékenységét és csökkentse a nemi hormon kötőfehérjét, az SHBG-t.

A magas inzulinszintet több dolog is okozhatja, pl.: a feldolgozott, finomított, cukros ételek fogyasztása, aminek következtében még több ösztrogén termelődik, ami pedig hízáshoz és ösztorgéndominanciához vezet. Itt már láthatod, hogy nem csak az inzulinrezisztenciáról van szó, hanem más hormonok is közreműködnek, rájuk is hatással van. Ha az egyik borul, borul vele a többi is.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha egyébként van inzulintermelés, de a sejtek receptorai nem reagálnak rá megfelelően. Ez a "valami" lehet például az is, ha a szervezet zsírtartalma magasabb a kelleténél. Ilyenkor a sejtek falán a zsír lerakódik és az inzulin kevésbé hatékonyan fér hozzá a sejtekhez. Ez nem feltétlenül jár egyszerre az elhízással is, mert egy vékony ember szervezete is lehet zsírosabb, nem megfelelő étrend mellett. A zsír nem egyenlő az elhízással!

A vércukorszint emelkedésekor hirtelen nagy inzulinválasz alakul ki, mert kis/normális inzulinválasz mellett nem tud kapcsolatba lépni a sejttel, ezért több termelődik. Ennek hatására a sejtekbe a glükóz hirtelen beáramlik, a vérben viszont alacsony lesz a glükózszint, ami sokszor hipoglikémiás tüneteket okoz.

Mi az az inzulinrezisztencia

Amíg nincs elég inzulin, mert a sejteken lévő inzulinreceptorok érzékenysége gyenge, a glükóz a véráramban marad, magas lesz a vércukorszint, közben a szervek és szövetek nem jutnak elegendő cukorhoz, tehát tulajdonképpen éheznek, annak ellenére, hogy jelen van a szervezetben a szükséges üzemanyaguk, csak éppen nem férnek hozzá.

Súlyos esetben a vérben a cukor és a felszaporodott savak mennyisége olyan magas is lehet, hogy az idegrendszeri funkciók is károsodhatnak, ami kezdetben fáradékonysággal, álmossággal, kásőbb akár kómával vagy halállal is járhat.

Vércukor problémák esetén, a legújabb kutatások alapján már szinte biztos, hogy nagymértékű ásványianyag hiány és nehézfém található a szervezetben. Egyre több bizonyíték van arra, hogy magnézium, króm és D-vitamin hiányos betegekben nagyobb valószínűséggel aklakul ki inzulinrezisztencia/cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia a meddőséggel is kapcsolatban áll, hiszen a sejtek stabilitásában játszik szerepet. Ha a sejtmembrán nem stabil, akkor a spermium nem tud behatolni és megtermékenyíteni a petesejtet.

Ez fordítva, azaz a férfiakra is igaz, hiszen, ha az ő spermiumsejtjei károsodnak inzulinrezisztencia következtében, akkor csökken az életképes, hatékonyan működő sejtek száma.

Genetika, öröklődés, hajlam / életmód

A fentiekből már láthatod, hogy mennyi módon tudja befolyásolni az életmódod a szervezeted működését. Minden hormon hatással van az egész szervezetedre, olyan nincs, hogy csak inzulinrezisztenciád van és mellette ne kellene mással is foglalkozni.

A jó hír az, hogy ez visszafele is működik, tehát, ha az egyik problémával elkezdesz foglalkozni, javítani rajta, akkor az javítani fog a többin is. Legyen szó súlyfeleslegről, PCOS-ről, inzulinrezisztenciáról, bőrproblémákról, hasi panaszokról, stb.

A vitamin és ásványianyag pótlás mellett bizonyos esetekben nyithatunk a nehézfémkivezetés felé is, de ezt csak körültekintően, mert nem mindenkinek, nem minden életkorban/élethelyzetben ajánlott, óriási odafigyelést igényel és nem az internetről összeollózott információkkal vágunk neki!

A rendszeres mozgás mindenképpen a barátunk lesz ebben a helyzetben (is), valamint természetesen egy jól összeállított személyre szabott étrend, ami figyelembe veszi az egyéni paramétereidet, érzékenységeidet, tüneteidet, allergiákat, panaszokat, stb.

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

Vissza