Az egészséges női nemi ciklus a gyakorlatban

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen az egészséges női nemi ciklus.

Itt inkább a laborokon volt a hangsúly és a hormonháztartás működésén. Most viszont arról szeretnék írni, hogy milyen is ez a gyakorlatban. Mit tapasztalnuk mi, nők. Mi számít normálisnak és mi nem.

A ciklus egy folyamatosan ismétlődő történés hónapról-hónapra. Van, akinek fáj a menstruáció, van, akinek darabos a vérzése, van, akinek sok a folyása, van, akinek más a színe/szaga/állaga, van, aki pecsétel, van, akinek 28 napos és van, akinek 40 napos a ciklusa.

Nagyon sok a kérdés, de kevés a válasz. Szerintem alapvetőnek kellene lennie, hogy erről oktassanak bennünket az általános és középiskolában is, ne csak a fogamzásgátló tabletta és az óvszer létezéséről beszéljenek prevenciós jelleggel. Ha megtanítanák a fiatal lányoknak/nőknek, hogy milyen az egészséges ciklus, hogyan működik és mit tapasztalhatnak közben, már lenne egy alap tudásuk a testük működéséről, amit hatékonyan alkalmazhatnának és jóval nagyobb százalékban lennének elkerülhetők az abortuszok is a "becsúszott/nem tervezett" fogantatások miatt.

Az egészséges női nemi ciklus

A havi ciklust célszerű két részre osztani. Az egyik a tüszőrepedés előtt, a másik a tüszőrepedés utáni időszak. A tüszőrepedés, vagy más néven ovuláció, az egyik legmeghatározóbb "jelző" egy nő számára a szervezete egészségét illetően.

Egy ciklus általában 28 napig tart, de a 21-35 napos is normálisnak számít, ha korábban is hasonló időtartamú volt. A 28 napos ciklus egy általánosítás, amihez jól lehet viszonyítani, de nem mindenkire igaz, és nem is kell, hogy mindenkire igaz legyen, hiszen nem vagyunk egyformák.

Bármilyen hosszú is a ciklus, szabályos esetben, a második fele (a tüszőrepedés utáni időszak) 14 napig tart, az első fele pedig különféle tényezők hatására változhat. Ha valakinek 30 napos a ciklusa, akkor a tüszőrepedés előtti időszak a hosszabb, az utána lévő időszak marad kb. 14 napos. Ez alól akkor van kivétel, amikor a progeszteron termelődése idő előtt csökken, és a ciklus második fele a szükségesnél rövidebb ideig tart. Ez azzal jár, hogy a méhnyálkahártya idő előtt leválik, barnás színű váladékozás jelentkezik ("barnázás"). Ez már egy árulkodó tünete az ösztrogéndominanciának.

A pecsételő vérzés nem szabályos vérzés, ezért ez nem számítandó a menstruáció napjaihoz. A ciklus első napja a szabályos menstruáció legelső napja, tehát, amikor vérezni kezdesz.

Amíg még zajlik a menstruáció, a petefészekben a tüszők már érésnek indulnak. A teljes érésig csak egyetlen, domináns tüsző jut el, annak ellenére, hogy minden ciklusban többen is érésnek indulnak. Az érett tüsző megreped és a kiszabaduló petesejt a petevezetékbe jut. Ha 28 napos ciklussal számolunk, ez a 14. napon következik be, de ahogy fentebb írtam, nem mindenkinek 28 napos a ciklusa, tehát a 14. napi ovuláció sem egy előírt protokoll. Itt hívnám fel a figyelmet a menstruációs naptárakra és mobil appokra. Ezek alapvetően a 28 napos ciklusra vannak beállítva. A legtöbb esetben lehet ezt módosítani, tehát mindig igazítsd magadra, különben nem fogod tudni rendesen vezetni és megtéveszthet, hogy éppen mit jelez szabályosnak a naptárad.

28 napos ciklus, menstruációs naptár

A tüszők érésével párhuzamosan a méhnyálkahártya egyre vastagabb lesz az ösztrogén hatására. Amikor megérik a tüsző és megreped, addigra a méhnyálkahártya is felépült. A tüszőrepedés az ovuláció. Az ovulációhoz közeli napokban éri el a női test a termékenysége maximumát, ekkor fokozódik a nemi vágy. A hüvelyváladék nyálkásabb, ragacsosabb lesz, a reggeli testhőmérséklet emelkedik kb. 0,5-1 fokot. Van, aki annyira szinkronban van a testével, hogy érzi, ahogy kilökődik a petesejt, mások nem éreznek semmit. Járhat 1-2 csepp vérzéssel, esetleg enyhe, szúró fájdalommal a petefészek környékén. Ilyenkor erős vérzés nem jelentkezik, ha pedig erős a fájdalom, gyógyszert kell rá bevenni, vagy akadályoz a napi tevékenységedben, akkor gond van.

A petefészekben visszamaradó tüsző sárgatestté alakul és megkezdi a progeszteron termelését. Erről a korábbi cikkemben írtam már. (klikk ide ->) Milyen az egészséges női nemi ciklus.

A progeszteron hatására a méhnyálkahártya átalakul, hogy megtermékenyülés esetén a petesejt beágyazódhasson. A sárgatest további sorsa attól függ, hogy létrejön-e a megtermékenyülés vagy sem. Most azt az esetet vesszük végig, amikor nem jön létre a várandósság, tehát a ciklus folytatódik tovább és elérkezünk a következő menstruációig.

A sárgatest a ciklus 24. napja körül sorvadásnak indul és alábbhagy a progeszteron termelődése. A progeszteron cskkenésének hatására a méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik, megkezdődik a menstruáció. A menstruáció általában 4-6 napig tart, aminek első napjai erősebb vérzéssel és alhasi érzékenységgel járnak együtt. Ha neked 7 napig tart a menstruációd és ez mindig is így volt, az is rendben van, de az egy héttől hosszabb vérzéseknél érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

A vézés összmennyisége átlagosan fél dl, amely nyákot és nyálkahártyadarabokat is tartalmaz. Ha nagyon darabos a vérzésed, "plakkokban" jön le, barnás a színe, netán annyira fájdalmas, hogy nem tudsz tőle dolgozni/tanulni, gyógyszert kell bevenned, esetleg hányás vagy más, egyébb tüneted is jelentkezik, az nem normális, keresd fel az orvosodat, hogy kivizsgáljon!

A normális menstruációs ciklus

Ha egyébként szabályos a ciklusod és minden a "nagykönyv szerint működik", de van olyan hónap, amikor máshogy alakul, nem kell egyből az orvoshoz szaladnod. Először is, gondold végig, hogy ebben a hónapban milyen hatások értek. Egy váratlan esemény, stresszhelyzet, érzelmi sokk, szakítás, fizikai megerőltetés, betegség, de akár egy utazás is boríthat a ciklusodon. Ha ez egy egyszeri alkalom, figyeld meg, jegyezd fel, hogy miket tapasztalsz magadon. Ha utána visszaáll minden a korábban már megszokott kerékvágsba, nem kell aggódnod. Ha viszont fennmarad a felborult ciklus helyzete, keresd fel az orvosodat, hogy meggyőződj róla, mi/hol "romlott el".

Ha fogamzásgátlót szedsz/használsz, a fentebb leírtak a te esetedben nem mérvadóak. A fogamzásgátló szerek egy álciklust tartanak fenn, ami azt jelenti, hogy "átveszi az uralmat" a szervezeted fölött, nem a szervezeted termeli a szükséges hormonokat, hanem mindent egy külső szer szabélyoz. Ez egy mesterséges ciklus, amit, ha túl fiatalon kezdesz el, beleszólhat a saját, természetes ciklusod kialakulásába. Ha túl sokáig használod, a szervezeted "ellustulhat", elszokik az eredeti feladatától, amit évekig megcsinált helyette a fogamzásgátló és ez a gyógyszer letételét követően gondokat okozhat.

Ha valamilyen egészségügyi probléma kezelésére kaptad a fogamzásgátlót (pl.: pattanások, zsíros bőr, szabálytalan ciklus, fájdalmas ciklus, PCOS, stb.), vedd figyelembe, hogy, mivel átveszi a gyógyszer a szervezetedtől a feladatát, a tüneteid megszűnhetnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kiváltó okok is megszűntek, ugyanis a hormontermelő szerveidet a gyógyszer nem kezeli, csak helyette dolgozik. Ha leteszed a gyógyszert, és a kiváltó okok nem voltak kezelve, a problémáid visszatérnek, esetleg súlyosabbak is lehetnek.

Fogamzásgátló módszerek közül már számtalan létezik, azonban az első és legfontosabb, hogy ismerd a saját tested működését. Ez nagyban fog tudni segíteni abban, hogy kiválaszd a számodra megfelelő védekezési módszert és idejében felismerd, ha gond van.

A rendszeres, mértékletes sportolással és a számodra egészséges táplálkozással jelentős mértékben javíthatsz a felborult ciklusodon, hogy megszűntesd a tüneteidet és visszaszerezd a fogamzóképességedet.

Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, és személyre szabott tanácsokkal kattints ide: Program csomagok.

Vissza