Az egészséges női nemi ciklus a gyakorlatban

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen az egészséges női nemi ciklus.

Itt inkább a laborokon volt a hangsúly és a hormonháztartás működésén. Most viszont arról szeretnék írni, hogy milyen is ez a gyakorlatban. Mit tapasztalnuk mi, nők. Mi számít normálisnak és mi nem.

A ciklus egy folyamatosan ismétlődő történés hónapról-hónapra. Van, akinek fáj a menstruáció, van, akinek darabos a vérzése, van, akinek sok a folyása, van, akinek más a színe/szaga/állaga, van, aki pecsétel, van, akinek 28 napos és van, akinek 40 napos a ciklusa.

Nagyon sok a kérdés, de kevés a válasz. Szerintem alapvetőnek kellene lennie, hogy erről oktassanak bennünket az általános és középiskolában is, ne csak a fogamzásgátló tabletta és az óvszer létezéséről beszéljenek prevenciós jelleggel. Ha megtanítanák a fiatal lányoknak/nőknek, hogy milyen az egészséges ciklus, hogyan működik és mit tapasztaéhatnak közben, már lenne egy alap tudásuk a testük működéséről, amit hatékonyan alkalmazhatnának és jóval nagyobb százalékban lennének elkerülhetők az abortuszok is a "becsúszott/nem tervezett" fogantatások miatt.

Az egészséges női nemi ciklus

PCOS - Policisztás petefészek ovárium szindróma

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen az egészséges női nemi ciklus.

Sajnos ma már nem az egészséges ciklus a megszokott, hanem a felborult ciklus. Gyakran nem is tudják az érintettek a háttérben megbúvó okokat, sőt azt sem, hogy milyennek kellene lennie a ciklusának.

Amikor gyanússá kezd válni a dolog, a nőgyógyász kapásból felírja a fogamzásgátlót, hogy "az majd rendezi a ciklust". Valójában viszont nem rendezi, hanem elfedi a tüneteket, így nem tűnik már fel, hogy amúgy még mindig gond van. Arról nem is beszélve, hogy a hosszútávú fogyasztása teljesen le is állíthatja a ciklust, amire rossz esetben már csak akkor derül fény, amikor a babatervezés miatt leállna az érintett a fogamzásgátló szedésével.

Szerencsére (vagy nem), de a legtöbb nő időben észreveszi, hogy a fogamzásgátló nem megoldás a problémáira, mert vagy több tünete lesz, vagy egyszerűen rosszul van a gyógyszertől és leáll a szedésével, valami természetesebb fogamzásgátló módszer után kezd el kutakodni.

Rosszabb esetben elhiszi a nő, hogy így most minden rendben van, mert a gyógyszer "beállította a ciklusát" és varázsütésre megoldódott minden probléma, tünete sincs, minden szép és jó. Egészen addig, amíg szedi. De ő sem tervezi élete végéig szedni, majd, amikor letenné, újra előjönnek az egykori problémák, csak már erősebben.

PCOS - Policisztás petefészek ovárium szindróma

A női nemi ciklus egészséges működése

Nagyon-nagyon sok olyan vendégem van - szinte a legtöbb -, akiknek fel van borulva a hormonrendszere. A korábbi cikkjeimből már tudhatod, hogy, ha az egyik hormon borul, akkor az idővel borítja magával a többit is.

Azt veszem észre úgy nagy általánosságban, hogy a legtöbb nőnek fogalma sincs a teste működéséről. Nem is csoda, hiszen honnan lenne? Nagyon szomorú, de erről az iskolában nem tanítanak, pedig alap dolognak kellene lennie!

Ha egy nő tisztában van a teste működésével, tudja, hogy milyen az egészséges menstruációs ciklus, tudja, hogy mi az a peteérés és ez nála mikor következik be, sokkal kevesebb lehetne a nem kívánt fogantatások száma, valamint sokkal több olyan nő vállalhatna gyermeket, akik nem tudnak, meddőnek nyilvánította őket az orvosuk, pedig jószelével lehet, hogy még bőven kezelhető lenne az adott illető, ha tudná mi miért történik a testében és ezekre hogyan tud hatni.

Ezért most, első körben, szeretnék arról írni, hogy hogyan is zajlik a menstruációs ciklus, mi az az FSH, LH, progeszteron, prolaktin, ösztrogén, sárgatest, stb., hogy, ha hormon laborra kerül sor, jobban képbe legyél a leleteid jelentését illetően.

A női nemi ciklus egészséges működése

Inzulinrezisztencia

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) milyen okai lehetnek annak, ha nem tudsz lefogyni.

Ez, ahogy korábban is írtam, egy elég összetett és tág témakör, aminek számos oka lehet. Sokszor nem is csak egy oka van, sokszor pedig banális dolgok miatt csúszik el a "nagy fogyás".

Most egy picit abba az ágába nézünk bele ennek a témakörnek, amikor nem a banális dolgokon múlik a fogyás, hanem már elindult valamilyen rossz irányú folyamat, amiről esetleg még nem is tudsz, viszont a tüneteit érzékeled, ami többek között megnyilvánulhat "csak annyiban" is, hogy nem tudsz lefogyni.

Mivel a hormonrendszerünk egy nagyon összetett dolog, ezért nem szeretek nagyon kiragadni 1-1 dolgot belőle, hiszen minden-mindennel összefügg és kezelési szempontból is így kell megközelíteni minden betegséget. Ahogyan lokális fogyás, úgy lokális problémamegoldás sincs.

Most az inzulinrezisztenciáról szeretnék egy picivel mélyebb betekintést adni. Ahogy tovább olvasod, jobban megérted majd, hogy miért mondodm mindig, hogy minden-mindennel összefügg és miért van az, hogy ez nem genetikusan öröklődik, hanem az életmódból fakad.

Inzulinrezisztencia

Miért nem tudsz lefogyni?

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) hogyan éltem meg a pajzsmirigy alulműködést, ami nagyon sok nőt szintén érint.

Ez, bizonyos esetekben szoros összefüggésben van azzal, hogy miért nem tudsz lefogyni.

Szinte a legutolsó lenne, amire gondolnál a fogyókúrával kapcsolatban, hogy valamilyen betegségben szenvedsz. Elvére nem folyik az orrod, nem vagy lázas, stb., akkor mégis hogy lennél már beteg?!

A gyorstalpaló fogyókúrákkal való folyamatos kísérletezgetésnek pontosan ilyen sunyi ára van!

Természetesen nem minden esetben beszélhetünk a háttérben meghúzódó betegségekről, ha nem tudsz lefogyni, azonban figyelmet kell szentelni erre is, ha már semmi más nem működött.

Lássuk is, hogy mik lehetnek az okai, ha nem éred el a célod és nem tudsz lefogyni!

Miért nem tudsz lefogyni?

Pjzsmirigyalulműködés - Az én történetem

Az előző bejegyzésemben arról írtam, hogy: (klikk ide ->) "Hogyan fogyj le 10 kilót nyárig?"

Ez szorosan kapcsolódik az én történetemhez is, ami sajnos nem állt meg annyiban, hogy csak a fogyókúrával kellett örökös harcot vívnom tinédzserként.

Jól bedőltem az összes magazinos gyorstalpaló fogyókúrának, diétás tippnek, lapos has rejtelmeinek, stb. De persze semelyikkel nem értem el tartós eredményt.

Illetve mégis! Csak éppen azt nem úgy, ahogy én terveztem...

Leküzdöttem a pajzsmirigy alulműködést!

Hogyan fogyj le 10 kilót nyárig?

Már csak pár hét és nyakunkon a nyár!

Minden női magazin és online felület ontja magából a sok okosságot, hogy hogyan tudsz ménél gyorsabban megszabadulni a kilóktól, te pedig azt sem tudod, hogy melyikbe kezdj bele.

Most akkor melyikhez vásárolj be? Melyikkel fogsz a leggyorsabban fogyni? Tartós lesz a fogyás?

Hatásos fogyókúra, lokális fogyás, gyors fogyás, lapos has titaki, kerek fenék 2 hét alatt...

Vajon megéri egyáltalán belekezdeni bármelyik ilyen felkapott, gyors fogyást ígérő diétába?

Hogyan fogyj le 10 kilót nyárig?

Növényi tejek - melyiket és miért?

Nagyon sokan jeleztetek vissza a tejmentes élettel kapcsolatos cikkjeimnél, aminek nagyon örülök és köszönöm! Hamarosan rátérünk a gluténérzékenységre is, de előtte még kivesézzük a növényi tejeket, mert közben ez is felmerült, hogy mire jók?

A növényi “tej”, mint elnevezés, valójában megtévesztő, hiszen a növényeknek nincs tejük, ezek egészen pontosan növényi italok. A közbeszédben viszont növényi tej néven terjedt el, mint egy fajta “kiváltója” a sima tejnek, alternatívaként szolgálva a laktóz és tejfehérje érzékenyek számára.

Mennyire jók a növényi tejek?

Növényi tejek - melyiket és miért?

Tejmentes élet a gyakorlatban - mit lehet enni? Mit érdemes kerülni?

Az előző bejegyzés egy rövid, elméleti átfogó volt, amiben tisztáztuk a tejcukor (laktóz) és a tejfehérjék közti különbségeket. (Itt olvashatod: tejmentes élet). Most gyakorlati példákat mutatok be, mert amikor az ember megkapja az érzékenységéről/allergiájáról szóló papírt, hirtelen azt sem tudja mihez kezdjen és tele van kérdőjelekkel, hogy mit ehet és mit nem.

Lássuk:

Először is, kezdjünk a tejcukorral, azaz a laktózérzékenységgel, ami némileg gyakoribb a tejfehérje érzékenységnél, azonban a kettő nem ugyan az! (A kettő közti különbségről az előző bejegyzésben olvashatsz, a fenti linkre kattintva).

Hasgörcsi görcsök, puffadás, emésztési gondok

Tejmentes élet - mi az a laktóz, a tejfehérje, az intoleranciák, allergiák?

Egy korábbi Instagram posztomban megkérdeztelek benneteket, hogy milyen témákról olvasnátok a leginkább. A legtöbb tipp a laktóz/tejérzékenység kapcsán jött, ezért most erről lesz szó.

Először is, tisztázzuk, hogy mit jelentenek pontosan ezek a kifejezések:

Laktóz: Más néven tejcukor. Diszacharid, amely egy két gyűrűből álló cukor (galaktóz és glükóz). A vékonybelek hámjában található “laktáz” nevű enzim galaktózra és szőlőcukorra bontja le. Édes íze van, édesítő ereje 68%-a a közönséges cukornak.

Laktóz, tejfehérje intolerancia, allergia

Mi az igazság a zellerlé fogyasztásával kapcsolatban?

Miért pont a zellerlé?

A múltkori zelleres posztomnál visszajeleztetek, hogy érdekel benneteket ez az egész zeller dolog és, hogy milyen céllal fogyasztom.

A célom tulajdonképpen nem más, mint anno a növényi étrenddel. A tesztelés. Vagyis az, hogy ódákat zengenek róla mindenhol, hogy mennyi mindenre jó és a világ összes bajából kigyógyít, stb. Tudjátok, a szokásos.

Én szerencsére egy teljesen egészséges ember vagyok, a zellerlé fogyasztásának káros hatása nincsen, nem drogozni kezdtem el, hanem csak a zellerlevet nyomom🤪, úgyhogy “mit veszíthetek alapon”, örök szkeprikusként belevágtam, hogy a saját bőrömön tapasztaljam a hatásait.

Zellerlé fogyasztása

Szénhidrát csökkentett termékek

Ezekre a termékekre mindenki úgy rá van pörögve, mintha ez lenne a megoldás az egyébként káros táplálkozásra.

Kezdjük az elején. Tudod, hogy mitől lesz szénhidrát csökkentett?

Járjuk körbe egy kicsit jobban:

Mi a szénhidrát?

Röviden leegyszerűsítve, szén, oxigén- és hidrogén tartalmú szerves vegyület.

A különféle ch csökkentett termékek általában liszt alapúak. Pékáruk, kekszek, tészták, stb.

Szénhidrátcsökkentett termékek

Mi a különbség a vegán és a Teljes Értékű Növényi Étrend között?

A vegánság egyre inkább kezd divatossá válni és mára már annyira berobbant a köztudatba ez a szó, hogy sokak fejében ez egyet jelent az egészséggel.

Korábban már ismertté vált a vegetáriánus kifejezés, de még ma is sokakban kérdőjelként jelenik meg, hogy valójában ezek pontosan mit is jelentenek, mind a táplálkozás, mind az életvitel tekintetében.

Különbség a vegán és a teljes értékű növényi étrend között

Mit tud a narancs?

Kis pontosításképp, a következő cikk nem csak a narancsra lesz igaz, hanem az összes citrusfélére, pl.: a mandarinra, grapefruitra, vérnarancsra, stb.

Kis hazánkban nem terem (természetes közegek között legalábbis biztosan nem), ahogyan tőlünk északabbra sem. Délről érkezik, általában télen, de tavasszal és nyáron is sok nagyáruház színesíti velük a kínálatát.

Egy kis történelem:

Hajdanán az északon élő emberek a hideg tél beálltától tavaszig szinte csak tejtermékeket, tojást, gabonát és némi húst ettek. Zöldséget és gyümölcsöt alig-alig...

A narancs csodálatos ereje

Hogyan csináld a “lefele néző kutya” pózt?

Nincs olyan jógagyakorlás, amiben ne szerepelne a lefele néző kutya póz.

Kezdő jógázóknak kimondottan megterhelő lehet, annak ellenére, hogy ez egy pihenő póz.

Sok gyakorlómnál veszem észre a hibákat, amiket nagyon sokszor kell kijavítanunk. Nem véletlen, hiszen több tényezőre is oda kell figyelnünk ahhoz, hogy helyesen végezzük el a gyakorlatot.

Lefele néző kutyapóz