Babfasírt hagymás édesburgonyával és fokhagymás szójajoghurttal

Az édesburgonya olyan sokszínűen használható. Általában simán csak megsütöm, de most nem annyira vágytam az édes ízére, így sós verzióban készítettem el.

Mellé kellett valami, ami kicsit más állagú, ezért a fasírtra voksoltam.

Hogy az ízek kiteljesedjenek és szaftosabb legyen az egész étel, kreáltam hozzá gyorsan egy jó kis fokhagymás öntete. Isteni lett!

babfasírt hagymás édesburgonyával

Lássuk is a receptet!

    Hozzávalók:

A fasírthoz:

  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv vörös vesebab, lecsöpögtetve
  • 140 g zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
  • 4 ek. sűrített paradicsom
  • 2 ek. szójaszósz
  • só, bors
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • oregánó
  • füstölt paprika
  • Az édesburgonyához:

  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 3-4 darab édesburgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
  • A szószhoz:

  • 1 kis doboz szójajoghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • Elkészítés:

    A vöröshagymákat és a fokhagymákat megpucolom és felaprítom.

    A fasírthoz valókat külön egy serpenyőben, kevés kókuszolajon karamellizálom.

    Az édesburgonyához valókat egy nagyobb lábasban üvegesre párolom.

    Ha készen vannak, a fasírthoz való hagymákat félre teszem, a lábasba pedig öntök egy kevés vizet és beleszórom az apró kockákra vágott édesburgonyát. Lefedem egy fedővel, hogy szépen meg tudjon puhulni a saját gőzében.

    A fasírthoz én most a zabpelyhet külön ledaráltam aprítógépben, de használhatsz zabpehelylisztet is, akkor nem kell külön darálni. Ha megvan, kiteszem egy tálba, majd az aprítóba teszem a babot a karamellizált hagymával.

    Jól összeaprítom őket, majd hozzákanalazom a zabpehelyliszthez és ízlés szerinti mennyiségben megfűszerezem, valamint hozzáadom a szójaszószt és a sűrített paradicsomot is.

    Előveszek egy nagy sütőlemezt, amit én szilikonos sütőpapírral bélelek, hogy ne kelljen olajjal kenegetnem és tutira ne ragadjon le semmi. Előmelegítem a sütőt 200 fokra, alul-felül sütésen.

    Amíg a sütő előmelegszik, a fasírt masszából kis golyókat formázok, vizes kézzel, úgy könnyebb, mert nem ragad annyira. Ha nagyon száraz lenne a massza és nem akar összeállni, adhatsz még hozzá egy kis vizet, de nekem ezekkel a mennyiségekkel tökéletes lett.

    Betolom a sütőbe és kb. 20 percig sülnek, de megmondom őszintén, hogy sosem figyelem az időt, mindig ránézek és tűpróbázok. Ha nem ragad a "tészta" a villára, amikor beleszúrom, akkor jó.

    Ez idő alatt az édesburgonya is megpárolódott. Leveszem a fedőt és krumplinyomóval összetöröm. Adok hozzá egy kis sót és borsot, majd félre teszem.

    A szójajoghurthoz a fokhagymát fokhagymazúzóval összenyomom és belekanalazom a szójajoghurtba egy kis só és bors társaságában.

    Ha minden kész, jöhet a tálalás, amihez én most friss koktélparadicsomot adtam, enyhén sózva, hogy kihozza az édes zamatát. Isteni volt!

    Jó étvágyat! :)

    Személyre szabott étrendért, személyre szabott receptekkel, kattints ide: Program csomagok.

    Vissza